Търсене в този блог

петък, 25 януари 2019 г.

Писмо до евродепутата Ангел Джамбазки

Драги г-н Джамбазки,

позовавайки се на вашата публична активност и като приятел от фейсбук на богера на Сдружение "Хелзинкски наблюдател България" и на председателя Милко Бояджиев  искаме да привлечем вашето внимание на някои значими и за ВМРО въпроси. 
Преди всичко стои  проблемът със неправомерното "запазване" на българско гражданство на изселилите се по своя воля и придобили при свободен избор  турско гражданство. Броят на тези изселници възлиза по някои сведения на 500 000 души. От тях над 150 000 са снабдени с български документи за самоличност - паспорт и лични карти издадени от МВР в нарушение на закона за българските документи за сомоличност  и  по този начин ги използват незаконно за участие в избори. Това обстоятелство е с фатални последици  за суверинитета на българската държава и настоящия и бъдещия политически живот у нас. Самото законодателство на Турската република по начало не допуска така нареченото двойно гражданство, освен с акт на правителството. Тези наши опасения се дължат на нарушения както на международно-правни документи така и на националното ни законодателство.  Като следствие на неформалната коалиция на ПП ГЕРБ и Движението ПС, както и на редица други правителства през целия близо 30 годишен период.  
Става дума за нарушение на националния суверенитет на България и не прилагане на  Българската Конституция. В  чл. 25  от нея е залегнала разпоредбата, че "Български гражданин е всеки, който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход." 
Заедно с това престъпление да нарушени и не се прилагат наредбите :
- на чл. 7 и 8 на ратифицираната от България Европейска конвенция за гражданството; 
- на чл. 1 на Конвенцията за намаляване случаите на множество гражданства (1963 г.), която се прилага от почти всички европейски държави в и вън от Европейския съюз; 
- на становището на върховния съд на ООН от 1955 г. за  същността на понятието гражданство;
- на смисъла на договора с република Турция от 1925 г.- респ. и на договора от 1992г.; 
- на съществуващите стандарти и практика на Турция с други съседни държави на Балканите в случаите на двустранни договори за изселване, размяна на население и прочие, както и на други правни норми. 
Въникващите в тази област въпроси се решават в рамките на Европейския съюз на двустранна основа, в съответствие с чл. 12 от консолидирания текст на договора за Европейския съюз (2008 г.) прилагана от държавите членки, въз основа на принципа за субсидиарност.
По-подробни доказателства и аргументи на тази теза може да видите в блогера на  Сдружение "Хелзинкски наблюдател България"    https://helzinski-nabliudatel-bulgaria.blogspot.com/    
Готови сме  да ви предоставим разполагаемата у нас документация по проблема, за обосновяване на тази позиция. 
Шумотевицата по изменение на изборния кодекс с премахване възможността за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции, касаеща само няколко случая идва с цел да се отвлече общественото внимание от изложените разпоредби на международното и вътрешно право. Също така за пренебрегване на международните стандарти относно гражданството на българските бежанци в Украйна, Молдова, Русия, Банат, съгласно „така наречените обосновани различия“. Това важи и за  българите останали в границите на Османската империя, без да да били някога български поданици. Би било цинизъм на идентифициралите българската си народност наши сънародници, да се признава българско гражданство чрез натурализация, когато те са запазили векове наред съзнанието си за родовия корен, език, християнство, традиции, може би повече от българските граждани в границите на страната.

В очакване на известие от Вас  оставам с уважение и с пожелания за успехи 
Милко Бояджиев

Второ
Във връзка с нападките срущи председателя на ВМРО по циганските въпроси освен изследването изложено в нащия блогер "За циганите в Европа и за ромите у нас" искаме да привлечем вниманието ви върху субсидираното от президента президента Желев и фондация Отворено общество (160 000 лв.) Мащабно теренно изследване. Изложените в него факти могат да послужат в защита на позицията на ВМРО.    
Това изследване държим на ваше разположение и го цитираме в споменатото изследване.

Няма коментари: