Търсене в този блог

неделя, 14 декември 2014 г.

ВМЕСТО ПОЖЕЛАНИЕ ЗА НОВАТА 2015-та ГОДИНА до ББ, ЦЦ и ЦИК

СДРУЖЕНИЕ „ХЕЛЗИНКСКИ НАБЛЮДАТЕЛ-БЪЛГАРИЯ“

                                                              ДО  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
                                                                      МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
                                                                      Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
                                                                       
към МС вх.№ 18.00-245/23.09.2014г.
                                                                                     на изх. № 18.00.245/26.09.2014г.
                                                                                     към МС вх.№ 18.00-245/20.10.2014г.   
                                                             ДО   ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
                                                                      43-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
                                                                      Г-ЖА  ЦЕЦКА ЦАЧЕВА                     

                                                   КОПИЕ:   ЦЕНТРАЛНА
                                                                     ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ
                                                                    
към вх. № НС 22-34/25.09.2014г.
                                                                                 към вх. № НС 22-34/20.10.2014г.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ВМЕСТО ПОЖЕЛАНИЕ ЗА НОВАТА 2015-та ГОДИНА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 43-то Народно събрание


           И през настъпващата 2015-та година предстои провеждане на национални избори, което изисква своевременната им подготовка и организиране – включително на изменение и допълнение на сега действащия Изборен кодекс. В тази връзка се връщаме към изложенията  на сдружение „Хелзинкски наблюдател-България“, направени по повод проведените на 5.10.2014г. избори на депутати в 43-то НС. Съдържащите се в тях констатации и добронамерено изготвените предложения, отправяни до съответните институции и ведомства, не бяха взети под внимание, въпреки тяхната обоснованост и обществена значимост. Позволяваме си това тяхно отношение да оценим като граничеща с невежество посредственост, безотговорност и корупция. Тази оценка е съвместима с Решение № 24 от 7.12.1976г.на Европейския съд по правата на човека относно свободата на изразяване: „Според чл. 10 (2) тази свобода е приложима не само по отношение на „информации“ или „идеи“, които се приемат благосклонно, считат се за безобидни по съдържание, но и спрямо такива, които са обидни, шокиращи или разстройват държавата или която и да е част от обществото.“  

      С настоящото писмо се обръщаме към Вас със настоятелно искане да предприемете действени мерки за преодоляване на ширещото се по тази тематика словоблудство от добре  платения, но негоден изборен апарат, допринесъл също много за вкарването на народа и държавата ни в политическото, икономическо и социално тресавище и който, според широко застъпваното обществено мнение,трябва да бъде радикално прочистен от проводници на партийни влияния.


Излаганите от нас констатации, виждания и предложения могат да се мотивират в основни линии със следните обстоятелства и правни стандарти:
1. Предстоящите в близко бъдеще национални избори;
2. Решения на Международния съд по правата на човека (Страсбург) и на Конституционния съд;
3. Мнения и предложения в доклади на наблюдателите от ОССЕ и Съвета на Европа;

   Съгласно § 27 от Истамбулската декларация на ОССЕ, държавите-участнички са се ангажирали да укрепват способностите на НПО да дават пълноценен принос за развитието на гражданското общество и правата на човека и основните свободи.

     В допълнение към анализа „Продължават изборните машинации“ и писмата до служебния премиер № 18.00-245 от 25.09. и 20.10.2014г. (които прилагаме) ще посочим някои положения в доклада на мисията на ОССЕ за наблюдение на изборите през м. октомври 2011 година.

(стр.15) „Въпреки, че ЦИК упражнява надзор върху провеждането на изборите, тя на практика няма отговорности по отношение на избирателните списъци. Избирателните списъци се извличат от националния регистър на населението, поддържан от ГРАО  по постоянен адрес на избирателите. Според последното преброяване през  2011г., населението на България е било 7364570. Броят на гласоподавателите на президентските избори бе 6910491. Съотношението между общия брой на населението и пълнолетните лица предизвиква обаче загриженост.“ Според същите данни, 17 процента от населението е на възраст под 18 години! т.е. около 350 хиляди български граждани.
(стр.33) „Както бе препоръчано през 2009г., може да се помисли за преразглеждане на процеса за регистрация на избирателите чрез цялостен преглед за да се решат въпросите, свързани с големия брой на избирателите в избирателните списъци спрямо общия брой на населението. Необходимо е да се изяснят отговорностите на съответните институции, които работят по поддържането и актуализирането на избирателните списъци.“ А с доклад на Специалната комисия на Парламентарната асамблея, Съветът на Европа съветва българските власти (доклад №12796 т.56/24.11.2011г.) да помислят за изготвяне на специални регистри на избирателите от местните власти вместо да се използва общия регистър на населението,

      За всеки е ясно, че важна предпоставка за провеждане на честни избори – независимо  дали гласуването е задължително или не, дали става посредством бюлетини, електронно или машинно, наличието на коректно съставени избирателни списъци е абсолютно наложително!  

    Що се касае до забраната на политическите партии за участие на етническа, расова или верска осова в изборния процес следва да се вземе под внимание изразеното в Решение № 4/1992г. становище на Конституционния съд, че „целта на чл. 11 (4) на Конституцията е да не се допусне функционирането на политически партии, изграждащи своите програмни цели на основата на политическата воля само на собствен кръг от членове, поддръжници или гласоподаватели и действащи в структурите на държавната власт само в съответствие с тази воля.“ В този смисъл разпоредбите на чл. 11(4) имат защитни функции, както по отношение на конституционния ред на страната, така и по отношение на защитата на държавната власт.
    Също и чл. 13 (4) забранява религиозните общности и институции, както и верските убеждения, да бъдат използвани за политически цели, която  забрана в изборния процес обаче често безнаказано е пренебрегвана. 
       В анализа на сдружение „Хелзинкски наблюдател-България“ под заглавие „Продължават изборните манипулации“, въз основа на международноправни документи, двустранни договори и националното ни законодателство е аргументирана недопустимостта и нелегитимността на „запазване“ предишното българско гражданство на лица от небългарски поизход, установили се по своя воля в Турция и придобили по собствен избор турско гражданство. Провежданата в тази насока политика на българските власти може да се оцени като национално предателство, чието формално начало бележи срещата на бившия президент Желю Желев на 15 юли 1994г. в Анкара. За случая е информирано държавното ни ръководство с приложения към писмо от 30.07.2010г. анализ „Лобизъм, безроден либерализъм или... д-р Желю Желев“, по което и до сега няма никаква реакция от страна на съответните институции. Следва да се отбележи, че нелегитимното „запазване“ на българско гражданство на тези лица е не само в нарушение на задълженията на България по Договора за Еропейския съюз по  охраната на външните граници на Общността. Отваря се широка пробойна за неправомерно снабдени с български документи трафиканти, нелегални емигранти, терористи и други подривни елементи и се явява пречка за участието на България в „Шенген“. Нарушават се също редица международни стандарти и нормативни  разпоредби – включително по изплащането на български пенсии в Турция, с което до този момент държавният бюджет е предумишлено ощетен с близо един милиард лева за сметка на  бедстващите български граждани и пенсионери. 
     В разрез с предоставяните колективни привилегии на изселилите се в Турция и противозаконно снабдени с български документи за самоличност лица от небългарски произход, антинародните неолиберални правителствата по време на „демократичния преход“ не предприеха належащите законодателни мерки за уреждане автоматично по закон, а не по „натурализация“ (!), правото на нашите сънародници и потомците им - бежанци от времето на османо-турското владичество, да придобиват българско гражданство – включително правото за участие в национални избори. Прилаганият двойствен подход представлява по своята същност расова дискриминация по отношение на непритежавалите поради исторически катаклизми българско гражданство сънародници, които са запазили векове наред, въпреки репресиите и асимилацията, своята народностна идентичност, култура, вяра, език и традиции и биха желали при създадени подходящи условия да се завърнат в своята прародина. Лесно е да се разкрият пораженческите причини за пренебрегването на международните стандарти и нарушаването на човешките им права от притежаващите власт управленци – включително за уреждането със закон на безпрепятствено участие в изборния процес. 


     С пожелание за изпълнение на клетвената декларация по чл. 75(2) „ да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се водим от интересите на народа“ оставаме:
                                                        
                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:     
                                                                                        ( Милко Бояджиев)
                                                                       СЕКРЕТАР:
                                                                                         (Румен Воденичаров)


ПРИЛОЖЕНИЯ: 1. анализ „Продължават изборните манипулации“
                              2. анализ „Лобизъм, безроден либерализъм или....д-рЖелю Желев“
                              3. анализ „Стига политическо словоблудство“
                              4. Анализ „Неправомерното „запазване“ на българското гражданство на изселниците в Турция“
                              5. писма до МС вх.№ 18.00-245 от 25.09.2014г. и от 10.20.2014г.

е-mail: rum_vod@yahoo.com   

Няма коментари: